Illés Lajos

Illés Lajos

2021. május 24., hétfő

Illés Lajos az énlaki házában töltődik fel Írta: Fülöp Lóránt

 


■ Mikor megtudtam, hogy az Illés zenekar vezéregyéniségének, Illés Lajosnak Énlakán háza van, meglepődtem.

■ Első hallásra nem hittem el, hogy ez igaz lehet.

■ De később meggyőződhettem, amikor a falu tiszteletese megmutatta a neves zenész egyszerű Ladáját, amelyik egy fehér, tapasztott parasztház előtt volt leparkolva.


Érdekes, közel 140 portál számláló kis faluba, Énlakára érünk be, ahol Illés Lajosnak van a hétvégi háza. Egyszerű parasztházak közöli megyünk a templom irányába Pálfi Vilivel, aki kíváncsiskodóként az Udvarhelyszéki Zeneklubot is képviseli. A műemlék templom körül kezdünk érdeklődni, hol lakik az énlaki pap.


- Én vagyok az - szólalt meg egy úriember, akiről megtudtuk, hogy személyesen Dancs Lajos tiszteleteshez van szerencsénk.
- Illés Lajost keressük - magyarázom neki aki tudtunk szerint most éppen Énlakán tartózkodik, és meg nem erősített információnk szerint van egy háza itt.
Dancs Lajos tiszteletes - Illés szerint „a firtosi püspök" feleségével éppen a magyarországi zenész házához tart. A kis parasztház udvarán találjuk a művészt, ahol a feleségével beszélget éppen. Barátian fogadnak. Az egyszerű, fehér, tapasztott parasztház olyan érzést kelteti bennem, mint amikor az ember egy tiszta világba kerül, ahol vallania kell arról, hogy milyen céllal érkezett oda.


- Üljelek le! - invitál Illés Lajos kerti asztalhoz és közben „énlaki rettenetest" tiszta szilvapálinkát kér feleségétől. A 11-i napfogyatkozás című őrület elöl menekültünk Énlakára. Errefele jövet, szerencsénkre, két autóval találkoztunk.
- Miért éppen Székelyföldön, pontosabban Énlakán vásárolt házat?
- A feleségemnek sok erdélyi barátja van, mert a nagyapja, Makkai Sándor kolozsvári református püspök volt, emellett neves író is. Magyarországon is sokan ismerik nevét. Ez alapvetően meghatározza az erdélyi vonzódásunkat. Valaki éppen említette, hogy Énlaka szuper hely, kijöttünk ide és akkor meggyőződhettünk erről.
- Azóta egy ház is a tulajdonukba került...
- Igen. Sokat kellett javítani rajta, mert össze akart omlani. Egyik-másik sarkat föl kellett emelni. Kis, barátságos házacska, amelyik megfelel a célnak.
- Hány éve járnak Énlakára?
- Mindenféle szabadulási kényszer nélkül, amikor tehetjük és van időnk, akkor kijövünk ide. Otthon érezzük magunkat, immár nyolc és fél éve.
- Az itteni időtöltésnek mi a varázsa?
- Azt hiszem, hogy a belső feltöltődés, gondolkodás, szemlélődés a fontos. Az előző nagy munkámnak, a Magyar Éneknek zömét itt, ebben a házban írtam. Itt jól lehel komponálni, erre a célra jó a levegő. Szabadságolásunk alatt, ha kedvező időjárási viszonyok vannak, akkor elindulunk a környékre kirándulni. Sokfelé vannak barátaink. Itt főleg a pihenés a cél.
- Tudtom szerint malacot is vágnak Énlakán.
- A feleségem Kisorosziban református lelkész, a gyerekek karácsonyi műsorának előkészítése már novemberben elkezdődik. Lejárnak a karácsonyi, újévi istentiszteletek, és általában január negyedikén fogjuk magunkat és egy hétre, tíz napra Énlakára érkezünk, Dancs Lajos tiszteletes ekkorra időzíti a malac levágásait.
- Tudják az énlakiak, hogy egy neves zenésznek háza van a falujukban?
- Nem tudom. Feleségem, a tiszteletes asszony nagyobb becsben van, mint én. Szerintem már láttak a televízióban. Én annak örülnék, ha meg se ismernének.
- A beszélgetésünk elején említette, hogy nem szereti az újságírókat. Miért?
- Mert hiába mondok el valamit, mindig más dolog jelenik meg. Többnyire el sem olvasom a rólam készült anyagokat, mert csak felmérgelődnék.
- A mostani szabadságolás után mi történik? Most min dolgozik Illés Lajos?
- Jézus születésének évfordulója lesz jövőben, és Utassy Józseffel, egyik legnagyobb magyarországi költővel közösen Betlehem csillaga címmel rockoperát írunk, amit a jövő év karácsonyán mutatunk be a millenneumi kormánybiztosság támogatásával. Jövő hónap13-14-én Londonba megyek, ahol jövőre egy 13 részes lllés-antológiának egy részét készítjük elő. London a beatzene európai fővárosa, ahol az 1970-es turné alkalmával, mikor nem volt fellépésünk, klubokba járogattunk. Egyszerűen fantasztikus élmény volt ott fellépni. A forgatás alatt megállunk Münchenben. Aztán 21-e körül visszajövök, és akkor a Magyar Ének nevű társulattal az Egyesült Államokba utazom, ahol egy nagyméretű rendezvényen lépünk fel a Hilton szállodában.


A beszélgetés után Vilivel ketten elindultunk Etéd felé, vígan gyalogoltunk - pedig lett volna autó, ami fölvegyen - és közben Illés-dalt dúdoltunk.


(Udvarhelyi Híradó, 1999. augusztus 17.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése