Illés Lajos

Illés Lajos

2021. január 7., csütörtök

Illésék a Nyolcasban (PM 1978)

 Illésék a Nyolcasban (PM 1978)


 A Rádióba érkező színészek első útja rendszerint a Pagodába - 
az a Rádió egyik büféje
 - és a stúdiókat összekötő folyosóra vezet. Itt van az a tábla, amelyre felírják a beosztásokat, azt, hogy melyik stúdióban lesz felvétel, mettől-meddig. Januárban a 
Nyolcas stúdió
 száma mellett az 
Illés együttes
 neve szerepelt a legtöbbet. Január 2-án kezdték el az új, azaz az első nagylemezük zenei felvételét.


- Végeztetek?

- Tulajdonképpen igen. Már csak néhány utómunka van hátra. Ha elkészül a teljes anyag, akkor meghallgatják a Hanglemezgyárban, s ha egy bizottság úgy találja: a felvételek és a majdani lemez egész zenei anyaga megfelel a kívánalmaknak, akkor kezdődnek a lemezgyári munkák.

- Amikor legutóbb beszélgettünk, nagy várakozással, de feltételes módban szóltatok az első nagylemezetekről...

- Hallottál már olyan együttest, amelyik nagy mellénnyel nyilatkozott volna első nagylemezéről? Nem a jólneveltség, vagy inkább a túlzott szerénység miatt tesszük ezt mi sem: bennünk is az motoszkál: vajon olyan lesz-e, amilyennek szeretnénk? Vajon úgy sikerül-e, hogy mintegy bizonyítéka is lesz az elmúlt években végzett munkának? Addig, amíg nem kerülnek az első példányok a boltokba, és a lemez kelendőségéből és persze a rádió és a tévé műsoraiból nem tudunk következtetni a sikerére, a szorongásunk megmarad.

- Mi lesz a lemez két oldalán?

Az egyik oldalon a Boldog város című szvit szerepel. Ez egy öttételes összefüggő zenemű. Illés Lajos a zeneszerző, Görgey Gábor a szövegíró. Az öt tétel egyike aHogyha egyszer című dalunk. A másik oldalon öt szám van, Lajoson kívül zeneszerzőként bemutatkozik Jenei Szilveszter és Kiss Ernő Pál is, a szövegeket Neményi Tamás és S. Nagy István írta.

A szerkesztő megjegyzése: Amiért mindenképpen szerettem volna ezt a cikket itt újraközölni, az az egész riportot belengő kor-, vagy méginkább kórkép.

A körözés az első nagylemez megjelentének feltételei körül. Mintha jó kisdobosok várnák, hogy mit szól majd az igazgatónő az április 4-i műsortervükhöz... Első körben leírják, hogy milyen buktatók előtt álnak, majd elmaszatolják, hogy hát attól félnek, minőségre milyen lesz. Ugyan. Bár tény, hogy akivel ki akartak babrálni, annak - ha meg is jelent az album - a hangzását azért még el tudták rontani. (pl. HBB első lemeze, stb.) A szorongás addig marad, amíg a boltokba nem kerül a lemez.

Görgey Gábor (drámaíró), aki az egyik oldal szövegét írta, később kulturális miniszter is lett. S. Nagy István szerepeltetése is egyik záloga volt anno annak, hogy megjelenhessen a lemez. Már 1975-ben újraaktiválta magát Illés Lajos, rádiófelvételek készültek, és milyen meglepő, hogy a Nagy Név ellenére is ennyi évet várnia kellett neki is a lemezlehetőségre.

www.rockmuzeum.ini.hu (2009.12.13.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése